piątek, 22 sierpnia 2014

Polędwiczki pieprzowo - sezamowe z owocami w syropie z agawy

Jeśli lubicie owoce i polędwiczki wieprzowe to proponuję moje danie grillowe. Nie byłam pewna połączenia takiego, pieprzowo – słodkiego, ale gdy smaki się połączyły to miło mnie zaskoczyły, bo danie mi bardzo smakowało - szkoda, że zrobiłam tak mało!


Składniki: 2 porcje


  • 200 g polędwiczki wieprzowej,
  • 6 łyżek oliwy extra vergine,
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny,
  • 1 łyżeczka pieprzu białego mielonego,
  • szczypta soli himalajskiej do smaku,
  • 3 płaskie łyżki sezamu,
  • 2 plastry świeżego ananasa,
  • 4 plasterki pomarańczy,
  • syrop z agawy,
  • listki świeżej mięty.

Przygotowanie:


Marynata: oliwę mieszamy z sokiem z limonki, pieprzem białym, 2 łyżkami sezamu i doprawiamy solą.
Polędwiczki myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry (ok.0,5 cm). Delikatnie rozbijamy widelcem przez dociśnięcie mięsa. Przekładamy do marynaty i odstawiamy na ok. 3 godz. do lodówki.

Ananasa kroimy w plastry, obkrawamy zdrewniałą skórę oraz wycinamy rdzeń ze środka.

Pomarańczę sparzamy wrzątkiem. Kroimy w plasterki. Możemy również zetrzeć skórkę która później posypiemy całe danie.

Pomarańcze, ananasa i polędwiczki grillujemy na wysmarowanym oliwą ruszcie. Pod koniec grillowania owoce smarujemy syropem z agawy.



Na talerzu układamy ananasa, plasterki pomarańczy, dodajemy polędwiczki, całość polewamy syropem z agawy i posypujemy sezamem. Ozdabiamy listkami świeżej mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)