niedziela, 24 sierpnia 2014

Pietruszkowy kuskus z wątróbką na grillowanej cukinii




Składniki: 2 porcje


  • ¾ szklanki kuskusu,
  • 150 g  wątróbki z indyka,
  • 1 mała cukinia,
  • 2 małe cebule,
  • 250 ml bulionu drobiowego,
  • 300 ml mleka,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka masła klarownego,
  • zielona pietruszka,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
  • sól himalajska do smaku.


Przygotowanie:
Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z wystających żyłek. Moczymy w mleku ok. 10 min.
Cebulę kroimy na plastry i podsmażamy na 2 łyżkach oleju, na złoty kolor. Przekładamy na talerzyk i delikatnie solimy. Na tą samą patelnię dodajemy pozostały olej rzepakowy. Wątróbkę wyciągamy i odsączamy z nadmiaru mleka w ręcznik papierowy. Podsmażamy na wolnym ogniu z dwóch str. z każdej po ok. 6 min. tak, aby po nakłuciu nie wypływała krew. W tym samym czasie kuskus zalewamy gorącym bulionem, 1 cm nad powierzchnię kaszy i przykrywamy.
Cukinię płuczemy, skórkę trzemy tarką na długie paseczki. Cukinię kroimy w plastry, układamy na ręczniku papierowym (ok. 2 min), aby usunąć nadmiar soku. Następnie grillujemy ją na patelni, do uzyskania złotego koloru. Doprawiamy solą i pieprzem.

Pietruszkę drobno siekamy, dodajemy do kuskusu, doprawiamy pieprzem i mieszamy.
Do wątróbki dodajemy cebulkę i doprawiamy solą, tuż  przed samym podaniem, żeby nie zrobiła się twarda.
Cukinię układamy na talerzu, na nią kładziemy wątróbkę z krążkami cebuli, dodajemy kuskus.
Na patelnię gdzie grillowała się cukinia dodajemy masło i kilka sek. podsmażamy na nim paseczki cukinii z  szczyptą soli. Paseczki razem z masłem dodajemy na kuskus.Całość ozdabiamy zielona pietruszką. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)