czwartek, 28 sierpnia 2014

Pieczony łosoś starofrancuski z kurkami i młodymi ziemniakami

Składniki:

Marynata:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki musztardy starofrancuska,
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżeczka łyżka miodu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki soku z limonki,
ponadto:
  • 250 g świeżego filetu z łososia,
  • 12 młodych małych ziemniaków,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 3 gałązki świeżego tymianku,
  • 150 g  kurek, jak najmniejszych,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka sosu Worcestershire,
  • 100 ml śmietany 30 %,
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
  • sól himalajska do smaku,
  • 80 ml oleju rzepakowego,
  • seler naciowy.
Przygotowanie:
Do naczynia żaroodpornego przelewamy olej, dodajemy zmiażdżony czosnek, miód, sok z limonki i musztardę. Dokładnie mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem. Obtaczamy łososia z marynacie i pozostawiamy na czas smażenia ziemniaków.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy młode ziemniaki (wcześniej umyte i osuszone) i obsmaż je na złoty kolor. Podlewamy  wodą i przykrywamy pokrywką tak, aby się udusiły (ok. 30-40 min w zależności od wielkości ziemniaków). Pod koniec dodajemy ząbki czosnku, gałązki świeżego tymianku i drobno pokrojony seler naciowy. Doprawiamy solą i pieprzem, nadal smażymy.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min). Dolewamy sos Worcestershire, śmietanę i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy koperek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

W międzyczasie, przygotowanego wcześniej łososia wkładamy do piekarnika na 180°C  na ok. 10 min.
Do gorącego sosu jaki powstał z pieczenia możemy dodać musztardy sarepskiej i dzięki temu będziemy mieć sos musztardowy pod łososia.


Łososia podajemy z kurkami, opieczonymi ziemniakami, czosnkiem i selerem.

2 komentarze:

  1. Na pewno pyszne, uwielbiam i łososia i kurki, jutro zrobię na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)