piątek, 22 sierpnia 2014

Nadziane cukinie indykiem z odrobiną miłości

Malutka okrągła cukinia pięknie się na talerzu komponuje, a „nadziana ” delikatnym mięsem z indyka niesamowicie smakuje. Lubczyk, ziołowy afrodyzjak, ma magiczne działanie, kto takie grillowane cukinie dostanie i je skosztuje szybko się zakochuje. Przez żołądek do serca  to łatwa sprawa i pomóc Wam może
 w miłości moja grillowa potrawa.  



Składniki:


  • 200 g mięsa mielonego z indyka,
  • 1 szarlotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki groszku gotowanego lub konserwowego,
  • świeży tymianek,
  • świeży lubczyk,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 2 łyżki bulionu,
  •  4 małe okrągłe cukinie,
  • mini kolorowe papryczki,
  • chleb tostowy pełnoziarnisty,
  • ser topiony camembert,
  • olej rzepakowy.
Przygotowanie:
Cebulkę kroimy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, lubczyk siekamy.
Do mięsa mielonego dodajemy cebulkę, lubczyk, czosnek, jajko, igiełki tymianku, doprawiamy solą i pieprzem, całość dokładnie mieszamy. Dodajemy groszek, bulion i ponownie mieszamy.



Cukinię myjemy, przecinamy na połowę i wydrążamy środek, do którego wkładamy mięso.
Każdą cukinię oddzielnie zawijamy w folie aluminiową posmarowaną wewnątrz olejem.
Grillujemy na dolnym rożnie, w temp. ok.  190°C ok. 15 – 20 min. Pod koniec przekładamy cukinię (od str. mięsa) bezpośrednio na rożno na ok. 2 min.
Papryczki grillujemy.         


                                                          
Cukinie podajemy z  papryczkami i tostem posmarowanym serem camembert przygotowanym na grillu.


Możemy użyć gotowego mięsa mielonego lub samemu zmielić  filet z indyka. Pamiętać należy o dodaniu bulionu do nadzienia, żeby po upieczeniu mięso było soczyste. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)