czwartek, 21 sierpnia 2014

Miniaturkowe pierożki z bryndzą

Miniaturki pierożków są bardziej pracochłonne, ale smakują wyśmienicie. Jeden pierożek to jeden kęs.
Składniki:
3 szklanki mąki,
3/4 szklanki wody
250 g ziemniaków,
100 g bryndzy,
pieprz,
2 średnie cebule,
masło.

Przygotowanie:  

Farsz:
ugotuj ziemniaki i ugnieć, dodaj usmażoną na złoty kolor cebulkę, dopraw pieprzem do smaku. (Nie trzeba solić bo bryndza jest słona). Jak przestygną dodaj bryndzę i wszystko razem wymieszaj.

Ciasto: mąkę połącz z letnią wodą, robotem wymieszaj - będzie szybciej. Aby ciasto było elastyczne, włóż do miski i przykryj ciepłym talerzem na ok. 15 min. (jak podgrzać talerz - przykryj garnek z gotującą wodą, poczekaj chwilę i gotowe).

Pierożki: ciasto rozwałkuj, wytnij literatką małe kółeczka, nałóż farsz i sklej je tak jak potrafisz (ja je skręcam, wyglądają wtedy oryginalnie).
Wrzuć na wrzącą i gotuj kilka min. Podawaj gorące polane stopionym masłem i posypane pieprzem i koperkiem.

Smacznego :)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)