czwartek, 21 sierpnia 2014

Kurczak żółto – czosnkowy




Składniki:
4 filety z kurczaka,
12 ząbków czosnku,
2 pomidory,
roszponka,
sałata rzymska,
kiełki rzodkiewki,
1 łyżeczka soli,
pieprz świeżo mielony do smaku,
szczypta kolendry,
szczypta gałki muszkatołowej,
szczypta kardamonu,
szczypta rozmarynu,
2 – 3  łyżki kurkumy,
szczypta czerwonej papryki chili,
oliwa do posmarowania,
4 łyżki musztardy,
1 łyżka miodu.

Przygotowanie:

Do miseczki wsypujemy kurkumę, sól, pieprz, kolendrę, gałkę muszkatołową, kardamon, rozmaryn, paprykę chili. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Filety z kurczaka, płuczemy i nacinamy wzdłuż w trzech miejscach. Obtaczamy w przygotowanych przyprawach. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki i wkładamy go w nacięcia w filetach. Tak przygotowane mięso układamy na wysmarowanej oliwą blasze i pieczemy w 180°C ok. 20 min.
Musztardę mieszamy z miodem.
Pomidory dzielimy na 2 części, każdą z nich nacinamy. Wkładamy do nich kawałki sałaty rzymskiej.
Filety podajemy z musztardą z miodem, pomidorem z sałatą, do całości dodajemy roszponkę i kiełki rzodkiewki. 
Żeby filety były bardzo soczyste, można zawinąć je w folię aluminiową i tak piec.

10 min. przed końcem pieczenia, rozchylamy folię, aby nabrał złotego koloru. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)