czwartek, 21 sierpnia 2014

Kasza pęczak z warzywami i kurczakiem


Składniki:


  • 1 szklanka kaszy pęczak,
  • 2 małe cebule,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 3 łyżki kukurydzy,
  • 3 szklanki wody,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka posiekanej naci pietruszki,
  • 1 pierś z kurczaka.
Przygotowanie:
Warzywa umyć, obrać i drobno pokroić. Kaszę namoczyć ok. 1 godz. i ugotować z 3 szklankami wody przez ok. 20 min. Cebulę, marchewkę i pietruszkę lekko podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Do ugotowanej kaszy dodać warzywa i kukurydzę. Gotować jeszcze ok. 10- 15 min, a następnie garnek zwinąć w ręcznik i utrzymać w cieple ok. 1 godz. Kurczaka pokroić, podsmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem. Kaszę wymieszać z sosem sojowym, natką pietruszki i podawać z kurczakiem. Może i długo trwa przygotowanie kaszy, ale warto bo danie bardzo zdrowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)