czwartek, 21 sierpnia 2014

Jajko po francusku

 Jest to bardzo szybkie danie idealne na śniadanie.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 szt. gotowych babeczek  z ciasta francuskiego,
  • 4 plastry sera żółtego,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • świeży koperek.

Przygotowanie: 

Babeczki układamy na talerzykach (jeden talerzyk, jedna babeczka) odpornych na wysoką temperaturę.

Do babeczek wbijamy po jednym jajku (jeśli nie ma w babeczce otworu, to go robimy, delikatnie wycinając nożem), doprawiamy solą i pieprzem.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180°C) na ok. 10 min.

W połowie pieczenia na część babeczki nakładamy po dwa plastry sera i pieczemy dalej.

Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.

Całość przystrajamy szczypiorkiem i oliwkami.

 

Rada:

Talerz po wyciągnięciu z piekarnika jest gorący, więc podajemy go na desce.

Czas pieczenia zależy od tego czy żółtko ma być na miękko, czy na twardo.

 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)