niedziela, 24 sierpnia 2014

Grillowany batat z cebulą czerwoną i sercami z kurczaka w serze camembert

 Grillowany batat z czerwoną cebulą jest delikatny i słodki, a w połączeniu z czosnkowo – cytrynowymi sercami daje nowe smakowe połączenie. Ser camembert swoją kremowością dopełnia całość, a rukola swoją wyrazistością  pasuje tu idealnie.


Składniki:

  • 1 batat,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 okrągły ser camembert,
  • 20 szt. serc z kurczaka,
  • 10 g rukoli,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki soku z cytryny,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz czarny do smaku,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
Batat myjemy, osuszamy i kroimy na długości, na 6 części. Smarujemy olejem i oprószamy solą. Cebule kroimy w plastry. Na folii aluminiowej układamy bataty i cebulę. Całość zawijamy folią.

Serca myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i błon, osuszamy. Masło topimy, dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i cytrynę. Tak przygotowane masło mieszamy z sercami i odstawiamy na ok. 15 min. Następnie zawijamy w folię aluminiowa. Warzywa i serca grillujemy. Przed podaniem na grilla dajemy ser camembert i również grillujemy go z dwóch str. tak, aby ser nie wypłyną ze środka. Ser przekrawamy na połowę, dodajemy do niego serca i podajemy z batatem, cebulą i rukolą. Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)