niedziela, 24 sierpnia 2014

Grillowane warzywa z kurczakiem chili

Lato, Słońce wakacje – idealny czas na grillowanie. Spotkania w gronie rodziny lub najbliższych przyjaciół, to miłe i niezapomniane chwile. Grillowane nie musi być nudne i takie samo, stwórzmy danie, które jest smaczne, zdrowe i kolorowe. Zastąpmy kiełbasę i ketchup, piersią z kurczaka w sosie chili.



Składniki na 4 porcje:

  • 1 średnia cukinia,
  • 4 łyżki sosu chili,
  • 4 filety z kurczaka,
  • 8 szt. pomidorków conchita,
  • 8 szt. pomidorków conchita yellow,
  • 20 szt. cebulek srebrzystych,
  • pęczek szczypiorku,
  • 5 g kiełków rzodkiewki,
  • sól himalajska świeżo zmielona do smaku,
  • pieprz czarny świeżo zmielony do smaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oregano do smaku,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego.

 Przygotowanie:

Marynata do kurczaka: 3 łyżki oleju, sól, pieprz, oregano, wyciśnięty czosnek, wszystko razem wymieszaj. Pierś z kurczaka umyj, pokrój na części i posmaruj marynatą. Wstaw do lodówki na ok. 30 min.  Cukinię pokrój na długości, na bardzo cienkie plasterki, przełóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru soku. Delikatnie posól i posmaruj olejem z dwóch stron. Kurczaka, pomidorki, cebulkę i cukinię grilluj. Pierś pod koniec posmaruj dokładnie sosem chili i jeszcze połóż na grilla. Warzywa i pierś układamy na talerzu posypujemy posiekanym szczypiorkiem, dodajemy kiełki rzodkiewki, doprawiamy pieprzem i gotowe.
 Smacznego

Rada: pomidorki grillujemy na specjalnych tackach do grillowania.
Warzywa i mięso grillujemy na specjalnych tackach na grillu lub patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)