niedziela, 24 sierpnia 2014

Grillowana wątróbka z indyka na cukinii z młodymi ziemniakami i czosnkiem

Wątróbka z  indyka nabrała niepowtarzalnego smaku dzięki marynacie. Przeważnie przygotowywana jest z cebulą, a ja polecam spróbować ją z cukinią. Smakuje wyśmienicie. Ziemniaki pod chrupiącą skórką są delikatne z czosnkową nutą.



  Składniki:

  •  6 młodych bardzo małych ziemniaków,
  •  4 wątróbki z indyka,
  •  250 ml mleka,
  •  2 łyżki sosu ciemnego sojowego,
  •  4 łyżki musztardy starofrancuska,
  •  1 łyżeczka miodu,
  •  7 ząbków czosnku,
  •  szczypta ostrej  papryki,
  •  1 łyżeczka soku z  limonki,
  •  4 łyżki oliwy z oliwek,
  •  pieprz czarny świeżo zmielony do smaku,
  •  sól himalajska do smaku,
  •  świeży koperek do posypania,
  •  listki świeżej bazylii.

 Przygotowanie:
 Marynata: do naczynia przelewamy sos sojowy, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku,  miód, paprykę, 2 łyżki oliwy, sok z limonki i musztardę. Dokładnie mieszamy. Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i moczymy w   mleku ok. 15 min. Następnie płuczemy z mleka i wysuszamy.  Przekładamy do przygotowanej marynaty i odstawiamy do lodówki na kolejne 30 min.
 Ziemniaki myjemy, suszymy, smarujemy oliwą, solimy, dodajemy do nich całe ząbki czosnku i zawijamy w folię aluminiową. Ziemniaki przekładamy na grilla. Cukinię, myjemy, kroimy na plastry po skosie o grubości   ok. 0,4 cm, suszymy, skrapiamy oliwą i grillujemy. Delikatnie prószymy solą.
Wątróbkę grillujemy na tackach. (czas w zależności, czy lubimy mocno wypieczoną czy delikatnie)
 Ziemniaki podajemy z wątróbką na cukinii, grillowanym czosnkiem, całość posypujemy koperkiem, doprawiamy pieprzem i ozdabiamy bazylią. Smacznego


Czas wykonania nie obejmuje czasu moczenia wątróbki. Należy przygotować ją ok 45 min. przed rozpoczęciem grillowania. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)