poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Dorsz pod zieloną kołderką

Składniki:

  • 200 g dorsza surowego,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • 6 szt. oliwek zielonych,
  • 10 dek sera żółtego gouda,
  • 1 łyżkę kapary,
  • pieprz kolorowy do smaku,
  • 4 listki lubczyku świeżego,
  • olej rzepakowy,
  • ¼ cytryny.

Przygotowanie:

Listki pietruszki i lubczyku bardzo drobno siekamy, zmiksowane oliwki i kapary dokładamy. Ser żółty na tarce trzemy, do zieleniny dodajemy. Całość z 2 łyżkami oleju rzepakowego mieszamy, świeżo zmielonym pieprzem doprawiamy. 
Na 10 min. do lodówki odstawiamy, w tym czasie dorsza na oleju z dwóch str. obsmażamy ( dorsza przed smażeniem płuczemy, na ręczniku papierowym do odsączenia wody kładziemy).
Na drugiej patelni przygotowaną zieleninę podgrzewamy, na nią dorsza przekładamy. Delikatnie na talerz odwrotnie rybę dajemy, z ćwiartkami cytryny i ozdobioną pietruszką podajemy. Dorsza solą nie doprawiamy, bo w „zielonej kołderce” zastępstwo jej mamy. Dorsz smażony na oleju rzepakowym jest zdrowy,  a w smaku bardzo wyjątkowy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)