czwartek, 21 sierpnia 2014

Bułeczki maślano bakaliowe

Bułeczki domowe, smaczne i zdrowe. 
Ciasto z tartymi bakaliami zmiksowane i rodzynki  zostały dodane.
 W kształcie serca na blasze ułożone, na złoty kolor upieczone, z mlekiem podane i miodem posmarowane, PYCHA-MISIE PEWNIE TAKIE BY ZJADŁY :)

Składniki:  


  • 80 g cukru brązowego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 300 g mleka,
  • 2 żółtka,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki tartych orzechów laskowych,
  • 2 łyżki tartych migdałów,
  • 50 g rodzynek,
  • 1 jajko do posmarowania bułek.

Przygotowanie:

Do naczynia wysokiego włóż cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, wszystko wymieszaj. Następnie dodaj żółtka, miękkie masło i całość zmiksuj robotem kuchennym. Powoli dodawaj mąkę, bakalie i wyrób ciasto. Przełóż je do miseczki wysypanej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Z ciasta uformuj małe bułeczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Ponownie odstaw do wyrośnięcia na kolejne 15 -30 min, przykryj bawełnianą ściereczką. Następnie wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 20 min.
Takie bułeczki możesz upiec wieczorem, żeby dziecko mogło je smacznie zjeść na śniadanie. Najlepiej smakują posmarowane masłem, miodem i z ciepłym mlekiem. Jeśli dziecko będzie pomagać robić bułeczki, układać na blasze na pewno będą mu bardziej smakowały.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)